Resursele Educaționale Deschise provoacă o schimbare majoră în educație. Cu ajutorul acestui tip de resurse trecem la un sistem de învățare în care vârsta, locul de pe glob și posibilitățile financiare nu mai sunt relevante pentru a avea acces la materiale educaționale, fie ele cursuri, manuale, exerciții, teste sau jocuri educative. Mai mult, avem acces la mai mulți profesori, la mai multe forme de învățământ și putem contribui efectiv la perfecționarea resurselor de învățare datorită modului liber în care sunt licențiate resursele educaționale. Și asta nu doar exclusiv în mediul digital sau neapărat având acces la Internet.

Ce înseamnă Resurse Educaționale Deschise?

Resursele Educaționale Deschise sau OER (cum găsim foarte des prescurtat – vine de la Open Educational Resources) sunt materiale pentru învățare, predare, cercetare sau alte scopuri educaționale pe care le poți folosi, adapta și redistribui liber, fără constrângeri - sau cu foarte puține restricții - legate de drepturile de autor. Materialele pot fi cursuri, planuri de lecții, prezentări, cărți, manuale, teme pentru acasă, chestionare, activități în clasă sau în laborator, jocuri, simulări, teste, resurse audio sau video și multe altele puse la dispoziție în format digital sau pe un suport fizic și la care ai acces liber.

La ce se referă deschis?

Resursele deschise sunt cele la care ai acces gratuit sau cu o taxă moderată, de oriunde din lume și de pe orice tip de platformă – de pe calculator, de pe tabletă sau de pe telefon. Totuși, OER nu sunt numai resursele digitale sau cele asociate platformelor de e-Learning. OER pot fi și resurse în format fizic, tipărite.

Cât de liber?

Din punctul nostru de vedere, pentru a fi catalogate resurse educaționale deschise, acestea trebuie să fie gratuite sau să aibă un cost redus, să fie accesibile de oriunde din lume și de pe orice tip de tehnologie, plus să aibă o licență liberă. Totuși, acesta nu este un punct de vedere universal acceptat și există mai multe definiții pentru resursele educaționale deschise. De exemplu, în definiția adoptată de UNESCO este cuprinsă și partea de licențiere liberă, în schimb OER Commons nu menționează tipul de licență pe care ar trebui să-l aibă resursele.

Ce este o licență liberă?

Înainte de a răspunde la întrebare este important de precizat că atunci când creezi o operă beneficiezi automat, prin efectul legii, de toate drepturile de autor: reproducerea (realizarea de copii), distribuirea (vânzare, transmiterea în original și a copiilor), închirierea, importul, împrumutul (prin instituții care permit accesul publicului), realizarea de opere derivate (de exemplu traduceri, adaptări), comunicarea publică, radiodifuzarea și retransmiterea prin cablu.

Tu decizi asupra tuturor celor de mai sus, dacă și în ce condiii sunt posibile, iar nimeni (decât cu excepții foarte limitate) nu poate reproduce, distribui, modifica, adapta, traduce etc opera ta fără a îți cere permisiunea. În oricare din cazurile în care cineva îți folosește opera fără a avea permisiunea ta explicită, acesta poate fi acționat în instanță.

În cazul în care îți dorești ca ceilalți să distribuie, adapteze și modifice opera ta fără a îți mai cere permisiunea, poți aplica o licență liberă. Exemple de licențe libere sunt licențele Creative Commons, pentru opere text, video sau imagine sau GNU GPL, pentru programe de calculator.

Cum aplic o licență liberă?

Putem lua exemplul licențelor Creative Commons pentru că sunt foarte ușor de aplicat și nu presupun să te înregistrezi sau să plătești vreo taxă. Site-ul http://creativecommons.org/choose/ este o unealtă care te ajută, răspunzând la câteva întrebări simple, să obții exact licența care ți se potrivește și să o aplici operei tale.

La ce mă ajută OER?

Oferă posibilitatea de a crea și de a colabora la realizarea de materiale de care oricine, de oriunde din lume se poate folosi, pe care le poate distribui și pe care le poate re-mixa și re-adapta. OER sporesc creativitatea și inovația și fac educația mult mai accesibilă pentru oricine, indiferent de vârstă, așezare pe glob sau posibilități financiare. Prin OER îți poți personaliza cursurile, poți decide cât și cum înveți și îți oferă posibilitatea de a contribui la perfecționarea materialelor educaționale pentru a crea un produs adaptat nevoilor de învățare.

În această rubrică din site ne dorim să completăm și cu alte informații despre OER și să uploadăm diferite prezentări, înregistrări și materiale despre resursele educaționale deschise. Primul material creat pe acest subiect este o broșură pe care o puteți descărca din partea stângă a site-ului (și în format .pdf și în format .odt; iar la finalul articolului o puteți răsfoi). Broșura se numește „Conținut deschis - licențe libere și resurse educaționale deschise" și cuprinde informații despre drepturile de autor, licențele libere și resursele educaționale deschise. Materialul a fost creat în cadrul unui proiect de informare și conștientizare despre resursele educaționale implementat de Asociația pentru Tehnologie și Internet în parteneriat cu Fundația Soros și Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România ce se va desfășura în perioada octombrie 2013 - martie 2014.

Primele prezentări și înregistrări video din cadrul proiectului le găsiți în link-urile de mai jos:

15 noiembrie, Brașov - Colocviul Internațional Științe Sociale și ale Comunicării

Privire asupra Resurselor Educaționale Deschise

11 octombrie, Sibiu - Conferința Națională ANBPR 

 

Broșură: Conținut deschis - licențe libere și resurse educaționale deschise
 
Revenim cu mai multe materiale, pe măsură ce proiectul avansează.