Introducere

 

STEVAN HARNAD s-a născut în Ungaria şi a absolvit la Universitatea McGill luându-şi licenţa la Universitatea Princeton. În acest moment este profesor al catedrei de Ştiinţe Cognitive la Universitatea Southhampton. Cercetările sale privesc categoriile, comunicarea şi cogniţia. Este editor şi fondator la revista Behavioral and Brain Science (o revistă publicată de Cambridge University Press), Psycoloquy (o revistă electronică sponsorizată de American Psychological Association) şi la CogPrints Electronic Preprint Archive secţiunea Ştiinţelor Cognitive.

de Peter Suber
Literatura cu acces deschis (OA) este digitală, online, fără taxe şi liberă de mare parte din drepturile de autor şi restricţiile de licenţiere. Ceea ce o face posibilă este internetul şi acordul autorului sau al titularului dreptului de autor.
În cele mai multe domenii, revistele ştiinţifice nu-şi plătesc autorii, care pot consimţi la Accesul Deschis fără a pierde venitul. În acest sens, oamenii de ştiinţă şi cercetătorii sunt foarte diferit situaţi faţă de muzicieni şi producătorii de film, iar controversele privind AD referitor la muzică şi filme nu se potrivesc literaturii din domeniul cercetării.
AD este compatibil pe de-a întregul cu peer review-ul iar toate iniţiativele principale AD pentru literatura ştiinţifică şi de cercetare insistă asupra importanţei sale. Aşa cum autorii articolelor de revistă îşi donează munca, la fel fac şi majoritatea editorilor revistelor şi referenzii participanţi în procesul de peer review.
Literatura AD nu se produce în regim liber, chiar dacă este mai puţin costisitor de a fi produsă decât literatura produsă în mod convenţional. Problema nu este dacă literatura ştiinţifică poate fi practicată fără costuri, ci dacă sunt modalităţi mai bune de a plăti facturile decât încărcând cititorii şi crearea unor bariere de acces. Modelele de business pentru plata facturilor depind de modul cum este furnizat Accesul Deschis.